فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 26 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دست برتری و توانایی چرخش ذهنی درکودکان
    احمد علی پور، علیرضا باغبان پرشکوهی صفحه 1
    در این تحقیق رابطه دست برتری و توانایی چرخش ذهنی مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور 87 آزمودنی (45 دختر و 42 پسر) با میانگین سنی یازده سال و یک ماه و پنج روز که در مقطع پنجم ابتدایی به تحصیل اشتغال داشتند، بصورت تصادفی انتخاب شدند. نمونه مزبور از میان 4 مدرسه ابتدایی (2 مدرسه دخترانه و 2 مدرسه پسرانه) از طریق نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده جهت دست برتری، آزمون چاپمن (1987) و برای چرخش ذهنی آزمون آنلاین چی (2000) بود. برای تجزیه و تحلیل داده های آماری پژوهش از تحلیل واریانس دوراهه و آزمون ناپارامتریک خی دو استفاده شد. نتایج نشان داد که بین دست برتری دختران و پسران تفاوت معناداری وجود ندارد (95/ 0 =p ). نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد که عملکرد دوسوتوانها در آزمون چرخش ذهنی نسبت به دانش آموزان چپ دست و راست دست در سطح بالاتری قرار دارد که از لحاظ آماری (003 /0 = p ) معنادار است.
    کلیدواژگان: دست برتری، چرخش ذهنی، کودکان
  • ابعاد کمال گرایی و الگوهای شخصیتی وسواسی- ناخوددار و خوددوستدار
    لیلا محمودی، حمیدرضا آقامحمدیان، محمدعلی بشارت صفحه 2
    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه ابعاد سه گانه کمال گرایی شامل کمال گرایی خودمدار، کمال گرایی دیگرمدار و کمال گرایی جامعه مدار با دو الگوی شخصیت وسواسی- ناخوددار و خوددوستدار انجام گرفت.
    دویست و یازده دانشجوی مقطع کارشناسی رشته های مختلف دانشگاه فردوسی مشهد (138 دختر و 73 پسر) در این پژوهش شرکت کردند از آزمودنی ها خواسته شد مقیاس چند بعدی کمال گرایی (MPS) و پرسشنامه سنجش اختلالات شخصیت میلون (MCMI-II) را تکمیل کنند. از روش های آماری ضرایب همبستگی، تحلیل رگرسیون و آزمون t جهت تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین کمال گرایی دیگرمدار و دو الگوی شخصیت وسواسی- ناخوددار و خوددوستدار رابطه مستقیم معناداری وجود دارد.
    بعلاوه، کمال گرایی دیگرمدار می تواند واریانس متغیرهای الگوی شخصیت خود دوستدار و وسواسی- ناخوددار را به صورت معنی داری تبیین کند. هم چنین بین نمرات دختران و پسران دانشجو از لحاظ ابعاد سه گانه کمال گرایی و دو الگوی شخصیتی ذکر شده تفاوت معناداری وجود نداشت. نتایج و پیامدهای پژوهش حاضر، در این مقاله، تبیین و تشریح خواهد شد.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، الگوی شخصیت وسواسی - ناخوددار، الگوی شخصیت
  • مقایسه عملکرد زبان آموزان پسر تک زبانه و دوزبانه در یادگیری زبان جدید
    رضا رستمی، هادی رزینی صفحه 3
    پژوهش حاضر به منظور بررسی و مقایسه عملکرد زبان آموزان پسر تک زبانه و دوزبانه سطح متوسطهکانون زبان ایران در یادگیری زبان انگلیسی انجام شد. برای انتخاب گروه نمونه به روش خوشهای چندمرحله ای، تعداد40 نفر از زبان آموزان شهر تهران در پنج مرکزکانون زبان ایران به عنوان تک زبانه که فقط به زبان فارسی مسلط بودند و 40 نفر از زبان آموزان شهر تبریز در پنج مرکزکانون زبان ایران که به زبان های فارسی و ترکی مسلط بودند، انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری این پژوهش پرسشنامه اطلاعات شخصی، آزمون درک مطلب و آزمون دامنه واژگان استاندارد برای زبان آموزان سطح متوسطهکانون زبان ایران بود. جهت تحلیل داده ها از آزمون تی استفاده شد. و نتایج بدست آمده نشان داد که بین زبان آموزان پسر تک زبانه و دوزبانه در یادگیری زبان جدید یعنی عملکرد درآزمون درک مطلب و آزمون دامنه واژگان استاندارد تفاوت معناداری مشاهده نشد. به عبارت دیگر دوزبانگی هیچ گونه تاثیری در توانایی عملکرد درک مطلب و دامنه واژگان زبان آموزان پسر سطح متوسطه انگلیسی ندارد. بنابراین باید گفت که دوزبانگی توانایی یادگیری زبان جدید را افزایش نمی دهد.
    کلیدواژگان: دوزبانگی، تک زبانگی، درک مطلب، دامنه وا~ ژگان
  • بررسی تحمل ابهام در کارآفرینان و غیرکارآفرینان شهر تهران
    محمود احمد پور داریانی، تهمینه ابراهیمی صفحه 4
    هدف پژوهش حاضر بررسی تفاوت بین کارآفرینان و غیر کارآفرینان از لحاظ ویژگی تحمل ابهام است. جامعه آماری این تحقیق افراد کارآفرین و غیر کارآفرین در سطح شهر تهران هستند که تعداد 201 نفر کارآفرین و 199 نفر غیر کارآفرین به صورت تصادفی نمونه برداری شده است. ابزار سنجش 1) پرسشنامه ارجحیت شخصی ادواردز (EPPS)؛
    2) پرسشنامه شناسایی کارآفرینان می باشد.
    نتایج آزمون t نشانگر وجود تفاوت معنی دار ازلحاظ قدرت تحمل ابهام در بین کارآفرینان و غیر کارآفرینان می باشد به این معنی که کارآفرینان قدرت تحمل ابهام بیشتری نسبت به غیر کارآفرینان دارند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، تحمل ابهام
  • مقایسه خود دوستداری بازیکنان فوتبال سطوح مختلف در شهر اصفهان
    حمیدرضا میرصفیان، حمیدرضا عریضی، مریم حیدری صفحه 5
    احتمالا بدلیل توجه زیاد جامعه به بازیکنان فوتبال، خوددوستداری آنان باید بیش از افراد عادی باشد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه خوددوستداری بازیکنان فوتبال در سطوح مختلف با افراد عادی است.
    تحقیق حاضر توصیفی و از نوع میدانی است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کلیه بازیکنان فوتبال سطوح مختلف شهرستان اصفهان می باشد. تعداد 115 نفر (36، 34 و 45 نفر به ترتیب از سه گروه بازیکنان فوتبال باشگاهی، دانشگاهی و دانشجویان عادی) شهر اصفهان بصورت انتخاب در دسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند.
    داده ها با استفاده از آزمون خوددوستداری راسکین و تری و مقیاس شخصیت آیسنک (EPQ) جمع آوری و با استفاده از آزمون تحلیل واریانس وآزمون تعقیبی نیومن کولز مورد تحلیل قرار گرفت.
    نتایج پژوهش نشان داد که بین بازیکنان فوتبال باشگاهی با دوگروه دیگر در مقیاس خوددوستداری تفاوت معناداری وجود دارد (P≤0/05). در بعد برون گردی بین بازیکنان فوتبال باشگاهی و دانشگاهی با دانشجویان عادی و همچنین در بعد روان آزردگی گرایی بین این دو گروه با فوتبالیست های باشگاهی تفاوت معنی داری (P≤0/05) مشاهده شد. در بعد روان گسستگی گرایی نیز بازیکنان فوتبال باشگاهی از دو گروه دیگر نمره بالاتری داشته اند (P≤0/05)؛ در حالی که بین دو گروه دیگر تفاوت معنی داری بدست نیامد (P>0/05).
    کلیدواژگان: خوددوستداری، برون گردی، روان آزردگی گرایی، روان گسستگی گرایی، بازیکنان فوتبال
  • بررسی رابطه ابعاد شخصیت با جهت گیری هدف تحصیلی، در دانشجویان
    سیامک سامانی، قوام ملتفت، سمیه سادات ساداتی صفحه 6
    پژوهش حاضر با هدف بر رسی رابطه ابعاد شخصیت با جهت گیری هدف در دانشجویان انجام گرفته است. بدین منظور در پژوهش حاضر 285 آزمودنی دانشجویی کارشناسی دانشگاه تهران (107 دانشجوی مرد و 178 دانشجوی دختر) شرکت داشتند که این گروه نمونه به شیوه نمونه گیری خوشه ایتصادفی با کنترل دوره تحصیلی (دانشجوی کارشناسی) از میان دانشکده های روانشناسی، علوم، مدیریت، فنی، حقوق و ادبیات انتخاب شدند. برای ارزیابی شخصیت و جهت گیری هدف به ترتیب از پرسشنامه شخصیتی آیسنک و پرسشنامه جهت گیری هدف میدگلی استفاده شد. بعد از جمع آوری داده ها برای تحلیل داده ها از روش همبستگی بین متغیرها و رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که بین ابعاد شخصیت و جهت گیری هدف رابطه وجود دارد. همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که دو عامل شخصیتی برون گردی و روان آزردگی گرایی دو عامل مهم برای جهت گیری هدف است. به این صورت که دو عامل برون گردی بصورت مثبت و روان آزردگی گرایی به صورت منفی سهم پیش بینی کننده معنادار برای جهت گیری تبحری دارد. همچنین برون گردی به صورت منفی و روان آزردگی گرایی به صورت مثبت سهم مهم و معناداری در پیش بینی جهت گیری عملکردی- اجتنابی دارد. عامل روان گسستگی گرایی نیز سهم معنادار در پیش بینی جهت گیری عملکردی- گرایشی داشت.
    کلیدواژگان: ابعادشخصیت، جهت گیری تبحری، جهت گیری عملکردی - گرایشی، جهت گیری عملکردی اجتنابی، دانشجویان
  • تمایز، تحلیل، و انسجام روان بنه ها: سازوکار تبیینی دگردیسی «خود» در روان درمانگری در قالب مفاهیم پیاژه
    نیما قربانی صفحه 7
    تغییر و دگردیسی «خود» در فرآیند روان درمانگری در دو الگوی بزرگ روان پویشی و رفتاری به ترتیب از طریق خودشناسی، و یا تکرار و تمرین رفتاری- شناختی صورت می گیرد. بندورا خودکارآمدپنداری را به عنوان یک متغیر شناختی مشترک سازوکار تبیینی تغییر در تمامی مداخلات روانشناختی می داند. این مقاله سطوح تبیین در تغییر حاصل از روان درمانگری را متمایز می کند. رفتار آسیب شناختی به ترکیب سازش نایافته روان بنه ها (آشکار و درونی شده) اسناد داده شده است، و سازوکار تغییر در درمانگری تمایز و تحلیل شدن روان بنه ها از یکدیگر و انسجام دوباره آنهاست که به حالت ها و مشخصه های متعادل تر و سازش یافته تر روانشناختی از جمله خودکارآمدپنداری می انجامد. تمایز و تحلیل روان بنه ها نیازمند ظرفیت سازی است زیرا شناخت و تحمل ساخت هایی که باید متمایز شوند و تحلیل روند بار احساسی دردناکی دارند. این ظرفیت سازی نیاز به تکرار و تمرین دارد و به یک فهم منتهی می شود. بر همین مبنا، تمرینات رفتاری- شناختی و خودشناسی خاصی که در روش های روان پویشی به کار می رود، در واقع ارتقاء ظرفیت رویارویی و شناخت (عقلی- احساسی و تاملی- تجربه ای) روان بنه های ترکیب شده خاصی هستند که اشباع از عواطف دردناکند. در این منظرعوامل موثر بر تغییر، سازوکار تغییر و پیامدهای تغییر سه سطح از تبیین تغییرات حاصل از روان درمانگری هستند که باید از هم متمایز شوند. تمایز، تحلیل، و انسجام روان بنه ها به سطح میانی، خودشناسی (که نیازمند فهم و تمرین است) به سطح نخست و خودکارآمدپنداری به سطح آخر این تبیین مربوط است. این مفهوم سازی در قالب مفاهیم پیاژه مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: روان بنه، خودشناسی، خودکارآمدپنداری، تبیین تغییرات در روان درمانگری